Dakar: de moeder der rallyraids

Zoals eerder genoemd is de Dakar Rally één van de grootste evenementen die voor de offroad motorsport wordt georganiseerd. Het is een veelzijdige rally waar verschillende soorten voertuigen van verschillende soorten merken aan mee mogen doen. De Dakar rally is dan ook niet alleen bedoeld voor de motorfietssport, maar ook voor andere vormen van motorsport, zoals de autosport. Op deze website richten we ons wat meer op deze rally, omdat de Dakar Rally veruit de grootste rally is die op het gebied van motorsport wordt georganiseerd. Voor liefhebbers is het dus interessant om meer over dit evenement te leren, zodat het volgen van deze rally een stukje makkelijker, maar ook leuker kan worden.

Deze rally werd voorheen afgelegd tussen Parijs en Dakar in Senegal, maar vanaf 2009 is de rally verplaatst naar Zuid-Amerika. De rally doorkruist verschillende landen. De originele afstand kon niet langer worden afgelegd door de dreigingen in de islamitische staat Mauritanië, waardoor deze naar een ander continent is verplaatst. De naam van het evenement is echter nog wel hetzelfde gebleven. De rally valt onder de categorie enduro en betreft ontzettend zware oppervlaktes, die de rally zo ontzettend moeilijk maken.

Het capaciteitslimiet voor motorfietsen binnen deze rally is 450cc. Met een enkele of dubbele cilinder. De merken die het op deze rally het best bleken te doen over de afgelopen jaren zijn op de eerste plaats KTM, dan Honda, Yamaha, Sherco en Gas Gas.

De rally wordt in 2019 afgelegd in Peru, van 6 tot en met 17 januari. De rit start in Lima en de finish zal eveneens in Lima zijn. In dit geval zal de rally niet buiten Peru plaatsvinden, maar worden er tien etappes afgelegd door verschillende landschappen in Peru. Denk aan de weerzinwekkende duinen die in het land te vinden zijn en andere soorten zand- en woestijnlandschappen die dit land zo uitdagend maken. Sinds de rally naar Zuid-Amerika is verplaatst, worden de rallyedities vaak in andere landen gehouden, wat betekent dat landschappen en routes steeds verrassend zijn en daarom dus ook zwaar voor de deelnemers.

Deelnemers uit België

De Dakar rally is door de jaren heen door een aantal Belgische coureurs afgelegd, maar slechts één Belg kreeg het voor elkaar om de rally per motor te winnen. Het was de Waal Gaston Rahier die het tweemaal op rij voor elkaar kreeg om de afstand van Parijs naar Dakar af te leggen. Dit lukte hem in de jaren 1984 en 1985. Hij reed de rit allebei de keren met een BMW motor. Deze overwinningen zorgden er voor dat hij in 1985 tot sportman van het jaar werd verkozen in België. Eerder in zijn carrière werd hij ook al beloond met de Belgische nationale trofee voor sportverdiensten. Dit wordt gezien als de meest prestigieuze prijs die in België wordt uitgereikt. Dit had Rahier te danken aan zijn prestaties op de wereldkampioenschappen motorcross. Hij werd in 1975, 1976 en 1977 wereldkampioen. Driemaal op rij, dus!

Op de Dakar rally van 2019 zal Jeroen Ramon als enige Belg de afstand afleggen per motor. Hij deed dit in de voorgaande twaalf jaar op een motor van het merk Yamaha. De afgelopen jaren is het aantal Belgische deelnemers afgenomen, waardoor bij liefhebbers van een dieptepunt wordt gesproken. In de andere categorieën, zoals de auto en quad, doen ook een aantal Belgen mee, maar lang niet meer zo veel als de voorgaande jaren.