Drag Races met supersnelle motorfietsen

Op deze website is reeds het een en ander te lezen over rally-raids: meerdaagse motoraces waarbij een lang en zwaar parcours van een paar duizend kilometer zo snel mogelijk moet worden afgelegd. De trajecten van dergelijke rally-races doorkruisen meestal onherbergzame (woestijn)gebieden. De motorfietsen die voor deze rally evenementen gebruikt worden vallen onder de zogeheten enduromotoren: (viertakt)motoren die de ervaren motorcoureurs in staat stellen om zware trajecten te kunnen volbrengen. Rally-raids heeft – naast snelheid – dus alles te maken met uithoudingsvermogen. Drag Races daarentegen, zijn racewedstrijden waarbij het accent alleen maar op snelheid ligt. Deze races worden daarom ook wel (moto)sprints genoemd.

Zo snel als de bliksem

Bij Drag Racing gaat het puur om de acceleratie, dat wil zeggen dat een motorfiets vanuit een stilstaande positie zo snel mogelijk dient op te trekken om de korte afstand van 1/4 mijl bliksemsnel af te kunnen leggen. Ook de meeste winter motorraces, zoals de ijsspeedway, kennen een traject van 400 meter, hoewel een dergelijk (ijs)parcours vaak een ovale vorm heeft en meerdere malen achterelkaar moet worden afgelegd. Drag Races worden gehouden op een verharde weg en het traject moet lijnrecht zijn. Een landingsbaan van een vliegveld is voor dergelijke races dus ideaal. Top Fuel motorfietsen hebben een gigantisch acceleratievermogen en zijn in staat om de eerste 18 meter in minder dan een seconde af te leggen. De snelste Drag Race motorcoureurs kunnen het traject van 1/4 mijl binnen 6 seconden afleggen. Het wereldrecord van maar liefst 5,7 seconden werd in 2012 door Peter Svensson uit Zweden gevestigd. De spectaculaire race is hier te zien.

Unimotorcycle Drag Racing

Ook in Belgiƫ worden Drag Races voor motorfietsen georganiseerd. Het was de Vagabond MC club die in 2001 de Unimotorcycle Drag Races lanceerde. Inmiddels zijn deze Unimotorcycle Drag Races, die elk jaar in Middelkerke gehouden worden, een alom bekend begrip. De Drag Races kunnen dit jaar helaas geen doorgang vinden vanwege de overheidsmaatregelen die sinds maart van kracht zijn.