Motorbike racing op het ijs

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het motorseizoen in de noordwestelijke landen van Europa helaas weer voorbij is. Dat is tenminste voor de meeste recreatieve motorrijders het geval. Voor de motorbike racers onder ons is er absoluut geen sprake van een winterstop. Wat betreft de rally races, die gaan het hele jaar gewoon door in de landen nabij de evenaar, zoals bijvoorbeeld in de landen van de Sahara en in Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru. Maar ook in het noorden van Europa staat de motorsport niet stil. Integendeel! In Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland gaat de fenomenale ijsspeedway voor de motorbike racers weer van start.

Onstuimige wintersport

IJsspeedway is een motorsport van een heel ander kaliber dan motorbike racen door de woestijn, maar beide races kenmerken zich door een bepaalde intensiviteit. Motorbike racers die zich wagen aan deze onstuimige wintersport moeten daarom veel oefenen. Speciale trainingskampen voor ijsrace-coureurs worden in Rusland georganiseerd. Bovendien is het in de maand december mogelijk om deel te nemen aan enkele ijsspeedway wedstrijden in Zweden. IJsspeedway wordt zoveel mogelijk op natuurijs beoefend. IJsraces worden gehouden op (natuur)ijsbanen die 400 meter lang zijn. Net zoals dat bij schaatswedstrijden het geval is, racen de coureurs tegen de klok in. Soms worden de ijsraces ook op kunstijs gehouden, zoals bijvoorbeeld in Nederland, maar vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard gaan, gaat de voorkeur uit naar natuurijs.

Wereldkampioenschappen

Reeds sedert 1966 worden er wereldkampioenschappen in ijsspeedway georganiseerd. De organisatie is in handen van de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). Het zal niemand verbazen dat deze kampioenschappen vaak door de Russen zijn gewonnen. Een van die ijsrace kanjers is Nikolay Krasnikov (1985), die het wereldkampioenschap ijsspeedway maar liefst twintigmaal heeft gewonnen, achtmaal individueel en twaalf keer met het Russische team. Het Wereldkampioenschap IJsspeedway Landenteams wordt volgend jaar in Berlijn gehouden. De individuele wereldkampioenschappen zijn in 2020 bij te wonen in Kazachstan, Rusland, Siberië, Duitsland en Nederland.